CRACKLE TECHNIQUE - TUTORIAL


Ας μιλησουμε σημερα για κρακελε και ας μοιραστουμε
γνωσεις και εμπειριες .Ειναι μια πολυ ομορφη και ευκολη τεχνικη
που μπορουμε να χρησιμοποιησει ο καθενας μας στις χειροτεχνιες του.
Υπαρχουν λοιπον.....2 ειδη κρακελε..
- Κρακελε 1 συστατικου
- Κρακελε 2 συστατικων
Ας μιλησουμε αναλυτικοτερα και για το καθενα ξεχωριστα...

Κρακελε 1 συστατικου.


Ειναι το διαφανο συστατικο που μπαινει αναμεσα σε δυο στρωσεις διαφορετικων αποχρωσεων, ειτε πλαστικου ,ειτε ακρυλικου χρωματος.πχ...


Εχουμε μια επιφανεια οπως στην φωτογραφια .Την βαφουμε 1 χερι με ασπρο ακρυλικο χρωμα και την αφηνουμε να στεγνωσει.


Επειτα περναμε μια στρωση με το κρακελε,της μαρκας που εχουμε επιλεξει και το αφηνουμε να στεγνωσει...τοσο οσο χρειαζεται, ωστε οταν βαζουμε το δακτυλο μας πανω στο υλικο να νιωθουμε πως κολλαει.
(Εδω πρεπει να σημειωσω οτι θα πρεπει να ακολουθειτε τις οδηγιες που αναγραφονται απο τον κατασκευαστη  γιατι μπορει να εχει διαφορες η μια εταιρεια απο την αλλη.)


Η δευτερη στρωση χρωματος νομιζω οτι ειναι το πιο σημαντικο σημειο της τεχνικης αυτης.
Επιλεγετε, λοιπον,μια διαφορετικη αποχρωση αυτη τη φορα.Βουτατε το πινελο σας στην μπογια παιρνοντας μια πλουσια δοση χρωματος .Ξεκινατε να βαφετε προς μια φορα- κατευθυνση (πχ απο δεξια προς αριστερα η απο πανω προς τα κατω) χωρις να ξαναπερνατε με μπογια το ιδιο σημειο γιατι θα χαλασει.Θα δειτε πως πολυ γρηγορα το πανω χρωμα θα αρχισει να κρακελαρει-σπαζει και θα φανει,απο κατω το χρωμα της 1ης στρωσης.



Σημεια που θα πρεπει να προσεξετε:
- αν η δευτερη στρωση χρωματος που επιλεξατε ειναι πηκτη τοτε ειναι
πολυ πιθανο να μην μπορει κρακελαρει το χρωμα,γι` αυτο να αραιωσετε σωστα την μπογια σας ωστε το κρακελε να μπορεσει να αντιδρασει σωστα.
- η ποσοτητα του κρακελε που θα βαλετε αλλα και η διαρκεια που θα το αφησετε
να στεγνωσει ειναι παραγοντες που θα επηρεασουν το μεγεθος του σπασιματος.
- δωστε ιδιαιτερη προσοχη στις οδηγιες που αναγραφονται στην συσκευασια...καθε σκευασμα μπορει να διαφερει στη χρηση του και στο αποτελεσμα.


................................................................................................................................

Κρακελε 2 συστατικων :


Γενικες οδηγιες 
  
Το κρακελε αυτο αποτελειται απο 2 υλικα.Τα οποια τοποθετουνται πανω σε μια επιφανεια που ειναι ηδη τελειωμενη.Δηλαδη :
Εχετε μια επιφανεια που εχετε τελειωσει την εργασια σας πχ εχετε ολοκληρωσει το βαψιμο η το ντεκουπαζ η το κολλημα της χαρτοπετσετας η...οτι αλλο κανετε κ το εχετε αφησει να στεγνωσει καλα. Προσοχη ...δεν το περνατε με βερνικι ακομα.

Εγω θα σας δωσω ενα απλο παραδειγμα πανω σε μια επιφανεια που εχω ηδη βαψει λευκη και την εχω αφησει να στεγνωσει .
1η στρωση 
Ξεκιναμε λοιπον,απλωνοντας μια στρωση με το 1ο συστατικο και το αφηνουμε να στεγνωσει .Κανουμε και εδω δοκιμη.Πρεπει να κολλαει λιγο το υλικο,οταν ακουμπαμε το δακτυλο μας.

2η στρωση
Συνεχιζουμε με την επομενη στρωση και απλωνουμε το 2ο συστατικο.Περναμε με το πινελο μια καλη στρωση του υλικου αλλα και σωστη δοση - ουτε λιγο ουτε πολυ.Θα πρεπει το πινελο μας να κυλαει απαλα και ευκολα  χωρις να γδερνουμε η να πλημμυριζουμε με το υλικο  την επιφανεια.

Αποφευγουμε την υπερβολικη ποσοτητα γιατι μετα μπορει να δημιουργηθουν φουσκαλες.
Αφηνουμε να στεγνωσει καλα.

Η επιφανεια θα αρχισει να κρακελαρει καποια στιγμη αλλα δεν θα φαινεται γιατι το υλικο μας ειναι διαφανο .Για να γινει ορατο το κρακελαρισμα θα πρεπει να το πατιναρουμε.



Τελειωνουμε λοιπον την εργασια μας με το πατιναρισμα της επιφανειας. 
(για τις πατινες θα σας πω αναλυτικα συντομα, σε επομενη αναρτηση )


Απλωνουμε την πατινα με πινελο ,στην κρακελαρισμενη επιφανεια και αφηνουμε να μεινει για λιγα λεπτα.Σε αυτο το σημειο συνηθως οσοι δεν ξερουν για το πατιναρισμα σοκαρονται βλεποντας την μουτζουρα αυτη....μην ανησυχητε .....Παιρνοντας ενα μαλακο πανακι και τριβοντας απαλα ....



 .....η πατινα θα λιγοστεψει.Αφαιρουμε οσο θελουμε....αν δουμε οτι το αποτελεσμα ειναι ακομα σκουρο,τοτε προσθετουμε λιγο νεφτι στο πανακι μας και αφαιρουμε κι αλλη πατινα.


Σε αυτη τη φαση το κρακελαρισμα θα ειναι εμφανες και η διαδικασια θα εχει τελειωσει...παρτε μια καλη εισπνοη  χαχαχα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: 

Το κρακελε 2 συστατικων ειναι υπεροχο αλλα καποιες φορες εχει τις δυσκολιες του και τις ιδιαιτεροτητες του.
Οποιος δινει συγκεκριμενες οδηγιες και θεωρει πως αυτες πρεπει να ακολουθησουμε αυστηρα τοτε......η δεν ξερει την τυφλα του (με το συμπαθειο) η εχει χρησιμοποιησει μονο μια μαρκα.

Το κρακελε 2 συστατικων κυκλοφορει απο αρκετες διαφορετικες εταιρειες και χωριζονται σε κρακελε νερου και κρακελε νεφτιου.Οι περισσοτεροι συνηθιζουν να χρησιμοποιουν κρακελε νερου (υδατοδιαλυτο) γιατι στεγνωνει πιο ευκολα ,γρηγορα και ειναι και πιο φτηνο.

Συμφωνα με τις μεχρι τωρα παρατηρησεις μου,σε γενικες γραμμες ....
στις περισσοτερες μαρκες (κρακελε νερου) ισχυει οτι :
το 1ο συστατικο θα πρεπει να το αφηνουμε να στεγνωνει  τοσο οσο....
 να κολλαει το δακτυλο μας οταν το ακουμπαμε στην περασμενη επιφανεια και να μην αφησουμε να στεγνωσει εντελως.

Τα δυσκολοτερα ερχονται στο 2ο  συστατικο ...που οταν το περασετε μπορει να το κοιτατε για μερες και... σκασιμο να μην δειτε!!!!χαχαχα 
Δωστε σημασια στις παρακατω παρατηρησεις (απο δοκιμες διαφορετικων εταιρειων) γιατι τα δικα μου παθηματα,μπορει να βοηθησουν εσας στο μελλον.
  
- Σε καποιες περιπτωσεις λοιπον...μπορειτε να επισπευσετε το κρακελαρισμα
με το μπιστολακι ...σε αλλες παλι δε θα πρεπει ουτε να το σκεφτειτε!!!

- Καποιες φορες μπορει να στεγνωσει η επιφανεια σας και να φανει το κρακελαρισμα σε λιγη ωρα ....... σε αλλες παλι να πρεπει να το αφησετε μεχρι την επομενη μερα. 

- Το κρακελαρισμα μπορει  επηρεαστει αρνητικα απο την υγρασια και την θερμοκρασια του δωματιου.

-Μου εχει τυχει να αγορασω καποια μαρκα που το 2ο συστατικο επρεπε να αραιωθει με νερο αλλα.... αυτη η σημαντικη πληροφορια δεν αναγραφοταν στις οδηγιες .

Θα πρεπει λοιπον να ζητατε περισσοτερες πληροφοριες οταν αγοραζετε ενα προιον γιατι αυτοι που το πουλουν οφειλουν να ξερουν τι πουλανε!!!!!



Εδω τελειωνω την αναρτηση μου ελπιζοντας να μην σας κουρασα και να βοηθησα ολους οσους θελουν να χρησιμοποιησουν την τεχνικη αυτη αλλα δεν γνωριζουν τον τροπο.
Αν σας δημιουργησα κι αλλες αποριες επικοινωνηστε με το e-mail του blog μας και θα σας βοηθησω.
Επισης θα ηταν εξαιρετικο αν με τα σχολια σας συμπληρωνατε πληροφοριες για την τεχνικη του κρακελε που εγω ειτε παραληψα ,ειτε δε γνωριζω....

Να σαστε ολοι καλα ....